ULL


Älskade ull!

Helt klart MW:s favoritmaterial, det är skönt, vackert och mycket lättskött. Våra ylleplagg kan tvättas i ullprogram i maskin. Men istället för att tvätta så ofta funkar det fint att låta plagget hänga några timmar varmt och lite fuktigt (i badrummet förslagsvis), då vädras dofter bort och fläckar lossnar. Magiskt självrengörande! 

Olika djur ger olika ull, med varierande egenskaper. Den vanligaste ullen kommer från tamfår. Merinofårets hår är tunnare och alpackans (ett lamadjur) ull är sju gånger varmare än vanlig fårull.

Cashmeregetens underull är det vi har i fina sjalar och jakens ull har vi i en blandning med hampa.

 HAMPAHampa är ett fantastiskt material som kan se ut och kännas på många olika sätt. Gemensamt för alla våra hampatyger, från de grövsta till de allra tunnaste, är att de är behagliga att ha på sig. Det andas bra, värmer när det är kallt och svalkar när det är varmt.


En av många fördelar med industrihampa, detta älsklingsmaterial, är att det är mycket miljövänligt. Ohyra gillar inte bladen så man behöver inte bespruta, och det kan odlas nästan varsomhelst och alla delarna av växten kan tas tillvara.

Nästan all hampa odlas i Kina men vi hoppas att det snart kommer mer svensk hampa!

Hampan är lättskött, behöver inte tvättas så ofta och när det är dags går det bra med ullprogram i maskin. Stryk gärna med hett järn så sluter sig fibrerna och plagget håller sig rent längre. Och blir elegant glansigt förstås!


 SIDENSiden kallas tyget man väver av silkesmaskarnas tråd. I över 4000 år har människor använt detta fantastiska material som kan se ut på många spännande sätt. 


Vi har flera sidensorter i kollektionerna. Av det frasiga dupionsidenet, som ibland kallas thaisiden gör vi festklänningar som Rået och Blad de Luxe.

I matt råsiden har vi nu kostymer, de är otroligt behagliga att ha på sig. En fördel med siden är att det inte skrynklar så mycket, och liksom hampan känns det svalt när det är varmt och värmer när det är kyligt.

Siden är också fint att blanda med andra fibrer, vi har nu en ljuvlig kvalitet som är hälften hampa och hälften siden.

 TENCELTencel är en ganska ny fiber, en miljövänlig träfiber som utvinns ur cellullosa från odlade träd. Det vanligaste råmaterialet är eucalyptusträd som odlas på mark som inte lämpar sig för odling av matgrödor. Det går åt en del vatten men å andra sidan binder träden koldioxid.

Vi har fallit pladask för en fin tenceltrikå som stickas i Åby utanför Norrköping. Otroligt mjuk men med bra formfasthet, en lyster som inte är prålig men lyfter färgerna. God smuts-och tvättålighet gör tencelen till bra bas i garderoben.

 LIN
Blåa vackra linfält... Så många goda ting kan komma från en så vacker växt; linfrön, linolja och lingarn! Linets lyster och behagliga känsla finns med oavsett om det är ett grövre tyg eller de allra tunnaste vävarna. I Sverige har man odlat lin länge men nu odlas mest lin för olja.

Vi har en kvalitet som är blandad med ull, det gör att tyget skrynklar lite mindre, ullens spänst slätar ut linets veck.

BOMULL


Världens i särklass mest använda textilfiber har en lång historia, i Indien har man odlat i större skala i över 5000 år. Bomull kräver mycket vatten och de senaste 60 åren har man besprutat bomull hårt och det har gett fibern ett lite risigt rykte som miljöbov.

Vi har några få plagg av bomull och den är då ekologiskt odlad. Några fördelar är att det är skönt att bära, inte skrynklar lika mycket som tex linne och är lättskött.

 

 
Priser i: